Sikke´ noget griseri...



Hver gang en dansker dør, bliver cirka 400 opdrættede svin slået ihjel i. Slagterierne tømmer omkring 8.500 grise for blod i timen. Det er 140 i minuttet, eller to en halv gris i sekundet. Dermed bliver fortællingen om flæskestegen, mørbraden og landets succesrige eksporteventyr også en historie om en virkelighed vi ofte fortrænger. En historie om død.

§ 49. Ved bedøvelse af svin med kuldioxid skal kuldioxidkoncentrationen være mindst 70 volumenprocent.
Stk. 2. Det kammer, hvor svinene kommer i kontakt med gassen, og det udstyr, som anvendes til at transportere svinene gennem det, skal udformes, konstrueres og vedligeholdes således, at svinene ikke kommer til skade, brystkassen ikke sammentrykkes, og at de kan stå oprejst, indtil de mister bevidstheden. Der skal være tilstrækkelig belysning på fremførelsesmekanismen og i kammeret, således at svinene kan se andre svin eller deres omgivelser.

Stk. 4. Svinene skal anbringes i gondoler eller containere på en sådan måde, at de kan se hinanden og transporteres ind i gassen inden 30 sekunder, efter at de er kommet ind i anordningen. De skal transporteres så hurtigt som muligt fra indgangen til det sted, hvor CO2-koncentrationen er størst, og de skal være i kontakt med gassen i tilstrækkelig lang tid til at sikre, at de forbliver bevidstløse, indtil de er blevet aflivet.

På de danske slagterier kalder man gaskammeret for "elevatoren", eftersom det ikke giver dårlige associationer. I hold på seks til otte ad gangen bliver grisene skubbet op i en ståltank og videre ind i elevatoren. Herefter sænkes de ned i dybet, hvor kuldioxid får dem til at miste bevidstheden. Nogle få minutter efter ruller svinene ud i den anden ende af ståltanken. Livløse og uden reflekser, men stadig med bankende hjerter.
Kroppene hænges derefter op i kroge i bagbenene og trækkes via kæder i loftet til aflivningen. Grisene stikkes dybt i halsen med en skarp kniv og tømmes for blod før de når at komme til bevidsthed.

Som et lille kuriosum kan det nævnes at grisene kvæles i et lydtæt gaskammer, så slagteriarbejderne ikke kan høre grisenes skrig.