Dilemma - Miljøet under pres


Grønlands gletsjere smelter hurtigere end nogensinde før. Store isbjerge bukker under for de stigende temperaturer og brækker af gletsjerne, i en ukontrolleret afsmeltning.

Isen på Det Antarktiske kontinent smelter, på grund af de forhøjede hav-temperaturer, hvilket udvider havets volumen og får vandstanden til at stige. Til stor fare for flere af verdens lande.

Orkaner raserer store områder i Amerika. De trækker et spor af ødelæggelse efter sig, der efterlader folk med smadrede huse og en hærget infrastruktur, der kun langsomt kan genopbygges.

Tsunamier hærger i Asien. Oversvømmer store kyststrækninger og sluger alt og alle på sin destruerende færd.

Lange tørkeperioder i flere afrikanske lande resulterer i fejlernæring og øget fattigdom. Bønderne har ingen afgrøder at høste på grund af de svigtende regnperioder.

I mange af verdens lande er udledningen af drivhusgassen Co2 eksploderet, fordi forbrændingen af fossile brændsler som kul, olie og gas pumper farlig røg ud i atmosfæren. Denne udledning er tæt knyttet til menneskets levevis, med en voldsom global transport, energi-landbrugs- og industriproduktion.

Samtidig har de hidsige vækstøkonomier som Indien og Kina bidraget til denne eskalering, eftersom de efterstræber de samme materielle goder og den samme velstand, som vi i Vesten har nydt godt af i flere årtier.

Dette fører Bastarden videre til det egentlige dilemma, der gror frem af alt denne ødelæggelse og fortvivlelse. For i takt med at bevidstheden om miljøets indvirkning på klodens overlevelse har forplantet sig i menneskets hjernebark, er vi fortvivlet begyndt at indrette vores levevis sådan at den skåner miljøet mest muligt.

Elbiler og Vegetarer – De bedste intentioner

I takt med at elbilerne har gjort deres indtog på de europæiske veje, har kulkraftværkerne pumpet en øget mængde Co2 igennem deres store jernlunger. Strømmen til bilerne produceres sjældent af vedvarende energikilder, men genereres i stedet fra elkraft-produktionen. 

Dette medfører at en elbil, i værste fald, kan udlede op mod 220 gram Co2 per kørt kilometer. Hvilket er over dobbelt så meget som de 95 gram per kilometer, EU har sat som den maksimale grænse for nye biler fra 2020. Til sammenligning udleder en benzindrevet Suzuki Swift ca. 150 gram Co2 per kørt kilometer.

Samtidig hører vi bio-vegetarer, udtale sig om hvor meget Co2 vi producerer hver gang vi sætter tænderne i en rød bøf. Mens de selv gumler kirsebær uden for sæsonen, eller køber mangofrugter fra Indien og Pakistan. Varer der er transporteret til landet med fly og lastbil, der som bekendt spyr en kolossal mængde Co2 ud i atmosfæren.

Mange af de samme mennesker spiser danske tomater, til trods for at de udleder mere Co2 end de sydeuropæiske af samme slags. Dette skyldes de enorme mængder af drivhusvarme de danske tomater er afhængige af.

Et andet argument vi hører fra vegetarer, er at kød er mord. Hvilket jo er ganske rigtigt, eftersom vi slår koen og svinet ihjel for at få noget at spise. Desværre overser den samme gruppe, at planter og grøntsager også har et følelsesliv.

Planter kan sanse, de vokser. De kan optage næring og vand, de kan bevæge sig ved at vende blade og blomster mod solen. De kan sprede frø og strække rødderne mod vandet. 
I adskillige forsøg har man konstateret at skader man en plante, kan den huske det. Den bliver efterfølgende bange, hvis man kommer i nærheden af den igen.

Langt de fleste biologer omtaler planterne som levende væsener, der føler og reagerer på omverdenen.

Økofascisme og dobbeltmoral

I et desperat forsøg på at vende udviklingen er vi begyndt at jagte en mere forsvarlig levevis, hvor Co2 kvoter og ozonlagets tykkelse bliver afgørende for hvorledes vi agerer i vores dagligdag. 

Desværre bliver vores moralske kvababbelser ofte bundet op på spektakulære, men kortvarige, eksplosive kondenseringer af medlidenhed og medfølelse. Fremfor at være en mere konstant størrelse, hvor vi udviser en generel moralsk ansvarlighed.
Derfor ender det med at vi hovedløst kaster os ud i kampen for at forbedre klodens tilstand. Mens vores følelser hurtigt kvæler fornuften. 

Et konkret eksempel på denne selektive moralisme, findes i diskussionen omkring Tredje Verden landes mulighed for at opleve vækst og økonomisk fremgang.
Ethvert vækstsamfund udleder store mængder Co2. Et landbrug i fremdrift, flere køleskabe og fjernsyn i hjemmene, en større bilpark og en generel materiel udvikling, er med til at forureningen på kloden forøges betragteligt.

Derfor er der opstået en form for økofascisme, som både florerer på venstre- og højrefløjen i de politiske partier rundt omkring i Europa. Hvor en forholdsvis velnæret del af befolkningen forsøger at hindre materiel udvikling i ulandene, under henvisning til jordens problemer.

I bund og grund er der ikke noget nyt i at mennesket beriger sig på bekostning af sine samtidige, men det springende punkt i dette dilemma er, at det etiske krav om at tage hensyn til ens medmennesker bliver underlagt en rigid miljøsags tjeneste, hvor menneskers og dyrs velfærd ofres.

Alle kan blive enige om at vi ikke skal ødelægge grundvandet, eller købe benzin-slugende biler og fylde badekarret dagligt. Vi ønsker ikke at krænke fremtidige menneskers ret til at få deres del af naturens rigdomme. 

Alligevel fyrer vi rask væk op i grillen gennem hele sommeren, selv om undersøgelser viser, at udledningen er cirka 200 gram Co2 per kilowatt varme. Samtidig udleder et kilo antændt kul ca. 1000 gram Co2.
Når vi så alligevel sidder i haven og hygger, tænder vi om aftenen for de udendørs varmelamper, både de gas- og eldrevne. En gasterrassevarmer bruger op til 1 kilogram gas i timen og sender ca. 3 kg Co2 ud i atmosfæren. 

På lokalt niveau synes vi måske ikke, at vores miljøsynd er nævneværdig, men ganger man med et verdensomspændende niveau, bliver vores bidrag til den globale opvarmning betragtelig.

Når man så medregner at hver eneste dansker i gennemsnit smider cirka 700 kilo mad og affald i skraldespanden hvert år, er det tydeligt at vores hverdag er gennemsyret af en brug og-smid-væk-kultur, hvor vi pumper Co2 ud i atmosfæren.

Samtidig produceres gennemsnitligt 150 m3 spildevand pr. indbygger. Vand der indeholder mange forskellige kemikalier og miljøfremmede stoffer, som er svært nedbrydelige i naturen. 
Når der sker en ophobning af giftstoffer i miljøet, bliver indholdet af skadelige substanser med tiden større i planter og dyr. Og når større dyr spiser mange mindre dyr, kan et stof hobe sig op gennem fødekæden.

Især PBT-stoffer(Persistente, bioakkumulerende giftige stoffer) er særligt problematiske for miljøet. De kan brede sig over store områder, da de ikke bliver nedbrudt undervejs på deres rejse. Derfor møder man dem over hele jorden. Bl.a. i isbjørne, større rovfisk og mennesker. 
Desuden ophobes disse stoffer i fedtvævet, hvor de kan blive frigivet til dyreunger og babyer via moderens mælk. Et af de mest kendte PBT-stoffer er bromerede flammehæmmere.

På grund af vores enorme forbrug, er ansvaret for miljøet ikke kun et spørgsmål om lovgivning og statistikker, men i lige så høj grad et personligt ansvar.

Desværre er vi, som nævnt, alt for selektive i vores valg af miljøhensyn, hvilket kan føre til menneskets undergang. I forvejen har mennesket fuld gang i en masseudryddelse af klodens artsrigdom. Hvert år forsvinder omkring 1 procent af klodens dyrearter, og siden 1970 er hver tredje art udryddet.

Det er denne dobbeltmoral, som i sidste instans kan koste os alt hvad vi har kært. Ikke kun de nære ting, men også naturens storhed og vildskab. De mange små skridt hen i mod kanten gør ikke afgrunden mindre dødbringende.