Den sorte tudse – En fortælling fra vrangsindets slugter

Endnu ser vi i et spejl, i en gåde, men da skal vi se ansigt til ansigt. Nu erkender jeg stykkevis, men da skal jeg kende fuldt ud, ligesom jeg selv er kendt fuldt ud. (1. Kor. 13,12)

Forleden morgen sad jeg i bussen på mod Kløvermarken. Klokken var lidt i syv og disen lå stadigvæk henover landskabet. Silhuetter af byens bygninger brød igennem de tågetabte barrierer og solens stråler begyndte langsomt at skære sig igennem morgengryet.

Lyden fra motoren, chaufførens tændte radio og bussens rolige fremdrift, gav mig en følelse af tryghed, som gjorde mig ubekymret og veltilfreds. Det var en velkendt fornemmelse, som altid groede frem fra stilhedens muld. Den blev næret af min trang til normalitet og spirede voldsomst når jeg var i sikkerhed for byens spektakel og sitrende menneskemængder.

Vi havde kørt et stykke tid uden stop og jeg var den eneste passager i bussen. Mens vi var på vej ned igennem en lang gade, fornemmede jeg pludseligt at der var nogen på sædet lige bag mig. Jeg drejede hovedet og der sad en mand klædt i sort tøj, som mindede meget om min egen påklædning. Han var noget ældre end mig, en smule skrutrygget og med et halvråddent tandsæt, der kom til syne når han åbnede munden. Lugten fra ham var harsk, som om han allerede var begyndt at gå i forrådnelse og hans ånde stank af snarlig død og fordærvelse.

Vores blikke mødtes og han smilede til mig. Det var et tvetydigt og bedrevidende smil, der fortalte at han vidste noget om mig, som jeg endnu ikke selv var klar over. At han kendte mig for noget jeg endnu ikke havde bedrevet.

Han havde en sort rygsæk på som kun lige hang sammen. Det så ud som om den var blevet båret i årevis, mens den var blevet tæret af regn og sol. Tøjet sad alt for løst på ham. Det var betydeligt mere slidt end mit eget tøj og derudover møgbeskidt. På venstre ringefinger bar han en skinnende guldring, der overhovedet ikke passede til resten af mandens ydre. Det slog mig at den måtte være et levn fra hans fortid, et symbol på det liv han engang havde ført, men som han ikke længere var en del af.

Med sin lurvede fremtoning og usle hygiejne lignede han mest af alt en garvet hjemløs, der var blevet formet af livets og vejrets hårdhed. Alligevel følte jeg et mærkeligt slægtskab til manden, et aparte tilhørsforhold, som om der var en forbindelse mellem os, en fælles nedstamning, der gjorde os biologisk forbundne med hinanden. Det var en uhyggelig fornemmelse, der groede frem af dunkelheden mellem nutid og fremtid.

Vores øjenkontakt varede kun nogle få sekunder, men det var længe nok til at en sindssyg tanke slog ned i mig. For hvad nu hvis denne mandsling var mit spejl ind til fremtiden? Eller ligefrem en afart af min person, der var rejst hertil fra den mørke og gådefulde fremtid, for at vise mig hvor min nuværende livsførelse ville bringe mig hen med tiden.

Angsten greb fat i mig med en foruroligende kraft og blev yderligere forstærket af min forvrængede tvillings tavse tilstedeværelse. En kold luft trak op i mine næsebor og ned i mine lunger. Rå signaler sendtes rundt mellem hjernebroerne og gjorde hele situationen sært skræmmende. En snigende paranoia fyldte hele min bevidsthed og slog sine stålkolde kroge i mit sind, mens jeg blev trukket længere ind i vanviddets frygtindgydende hvirvler.

Jeg vendte ansigtet bort fra manden, for at løsrive mig fra uhyggen. Sveden løb fra armhulerne og min puls bankede heftigt, men samtidig var jeg lettet over at vi ikke længere havde øjenkontakt.

Bussen fortsatte sin rute uden på- eller afstigninger. Jeg kunne ikke længere fornemme at han sad bag mig, men jeg havde ingen trang til at kigge efter. I stedet forsøgte jeg at abstrahere fra oplevelsen og få styr på den sjælelige og legemlige uro, der rumsterede i mit indre.

Skyerne mistede deres sidste rødme og solens stråler slog gnister i morgenlyset. Vinduet genspejlede mit farveløse ansigt, de urolige øjne og sammenbidte kæber. Jeg mærkede at efterdønningerne fra chokket stadig sad i kroppen, som var isen brast under mig og jeg kun lige var kommet i sikkerhed på en isflage.

Alligevel følte jeg en sær tvetydig trang til atter at kigge bagud, enten for at få vished for mine bange anelser eller for at blive afkræftet i dem. Jeg fik styr på mit åndedræt, strammede hænderne sammen til knoerne blev hvide og drejede hovedet.
Hvert sekund var som en mur af glas der skulle brydes ned, men da jeg endelig fik kigget bagud var manden væk. Jeg placerede en hånd på sædet, det var stadigvæk varmt.

Selv om uroen rumlede i min krop og nervøsitetens kolde sved lagde sig klamt på huden, rejste jeg mig op for at gå ned igennem bussen, for at se om han havde flyttet sig. Bussen havde stadig ikke gjort holdt, men manden var ingen steder at se. Jeg kiggede under sæder og ved udgangene, men der var ikke andre end chaufføren og mig tilstede.

Ængstelighedens medicin flød i mine årer og forgiftede min hjerne, der ikke kunne begribe hvor manden var blevet af. Jeg kendte ikke nogle naturlove, der forklarede hvordan et menneske kunne materialisere sig, for derefter at opløses igen i intethedens usynlige stof?  

Vi nærmede os stoppestedet og jeg trykkede stop, utålmodig efter at komme væk fra dette mærkelige ridt, så jeg kunne påbegynde min vandring tværs over Kløvermarken. Bussen holdt ind til siden og dørene gik op. Jeg skyndte mig at gå nogle meter ind på græsplænen, hvor jeg tændte en smøg og forsøgte at få ro på tankemylderet.

Den kølige luft føltes behagelig og jeg nød atter at være ude i det fri. Foran mig lå cirka to kilometers gåtur gennem hvad jeg betragtede som min egen lille grønne ørken. Den pludselige overgang fra asfaltjunglens larm og støj til det totalt øde og golde landskab, var som et snit mellem to helt forskellige verdener.

I min hjerne blev Kløvermarken forvandlet til en tidløs ødemark, et historieløst sted, hvor jeg selv kunne fylde rummet op. Det var et af de få steder i København hvor jeg fik ro til fordybelse og tid til at finde mig selv, for her var det kun mit verdensbillede og mine mønstre der herskede.

Jeg skoddede smøgen og begyndte at gå. Duggen hvilede stadigvæk på plænen, som et hav af tårer, og hvert enkelt græsstrå bar på en dråbe af nattens fugtighed. Lette skyer sejlede frem på morgenlysets himmel, hvor atmosfærens tæthed mildnede overgangen mellem dæmonernes mørke nat og daggryets lydløse spøgelser.

Godt og vel halvvejs igennem min vandring, fik jeg øje på noget der lå på græsset cirka 40 meter fra hvor jeg var. Det lignede en mørk bylt af tøj, som nogen havde smidt fra sig. Jeg gik langsomt tættere på og pludselig kunne jeg se at den sorte masse rørte en smule på sig. Det var kun små bevægelser, men nok til at jeg fornemmede at der var en form for liv. Pulsen steg betragteligt ved dette syn og hele min krop kom i en overspændt tilstand, hvor adrenalinet strømmede ud i blodkarrene og skærpede min årvågenhed.

Lige ved siden af mig lå en stor bunke med grene. Jeg rodede i den og fandt en solid kæp, der kunne bruges som både vandrestav og våben, hvorefter jeg tog de sidste skridt hen i mod bylten.

Min ene hånd knugede hårdt om kæppens barkede overflade, der endnu var fugtig af at have ligget i græsset. Duften af harpiks og græs, blandet med den friske morgenluft, trak ned i mine lunger og skærpede sanserne. Jeg var efterhånden så anspændt, at enhver rystelse af nervesystemet utvivlsomt ville resultere i en voldsom og aggressiv reaktion fra min side.

Alligevel kom det som et chok for mig, da jeg opdagede hvem det var der lå på græsset og sov. Det var manden fra bussen. Vejrtrækningen var dyb og langsom, men han lå uroligt. Kroppen afgav næsten hele tiden nogle små ryk, som fik ham til at ligne en der lige havde fået strøm ført gennem kroppen.

I nogle sekunder overvejede jeg at gå hurtigt videre uden at kigge mig tilbage, men samtidig var jeg blevet grebet af en uimodståelig trang til at finde ud af hvordan han var nået ind midt på Kløvermarken før mig.

Jeg løftede kæppen en smule og pirkede forsigtigt til ham, men han sov uforstyrret videre. Det irriterede mig at han ikke reagerede, nu hvor jeg havde besluttet mig for at konfrontere ham, så jeg slog ham kraftigt på det ene ben for at få vækket ham.

Manden vågnede med et sæt og kiggede sig forvirret omkring. Jeg havde løftet kæppen op over hovedet og var parat til at forsvare mig, hvis han ville lave et udfald i mod mig. Han virrede med hovedet, gned sig i øjnene og kiggede op, for at se hvad det var der havde ramt ham.

I samme øjeblik han fik øje på mig, sprang han op og begyndte at løbe. Jeg reagerede med det samme og satte efter ham, uden helt at være klar over hvad jeg ville gøre, når jeg indhentede ham. Min hysteriske hjerne pumpede signalstoffer ud i kroppen og lagde et slør ned over fornuften, der fik mig til at agere instinktivt og ufølsomt, som om en dyrisk ånd havde bemægtiget sig mit legeme.

Jeg halede hastigt ind på ham og da der var under en meter i mellem os, svingede jeg kæppen hårdt ind i ryggen på ham. Han skreg højt og faldt forover. Med armene flaksende desperat foran sig ramte han jorden og slog hovedet ned i græsset. Selv om staklen gispede efter vejret og krympede sig sammen, tildelte jeg ham nogle flere slag med kæppen. Der var ikke længere noget filter ind til ufornuftens verden, ind til det sted hvor barbariet og brutaliteten rådede over min forstand.

Manden begyndte at skrige højt og skingert. Det var et desperat skrig, der ridsede sig ind i min sjæl og mærkedes som splintret glas der borede sig ind i min hud. Jeg lukkede øjnene og slog kæppen hårdt mod ham gentagne gange, nu indfanget i et felt mellem blodrusens intoksikerede virkning og en frygtelig desperation. Grebet af et blindt raseri, der var så voldsk og afstumpet at jeg først stoppede med at slå flere minutter efter at manden var blevet tavs.

Til sidst tog jeg en dyb indånding og åbnede øjnene, fuldstændig overbevist om at jeg havde slået manden ihjel. Jeg smed kæppen fra mig og kiggede ned, men til min forfærdelse var han væk. I stedet sad der en stor sort tudse i græsset foran mig, som havde placeret sig midt på den plet hvor han havde ligget og sovet.

Jeg spejdede ud over Kløvermarken, men det eneste jeg så var det flade grønne landskab og fuglene som trak henover himlen. Manden var væk. Selv om han måtte være stærkt forslået var det lykkedes ham at slippe bort. Det undrede mig at der ikke var noget blodspor, men han var som sunket i jorden.

For hvert sekund der gik, mærkede jeg at galskaben forlod min krop. Angstsvedens kolde dråber lå endnu på min hud, men den heftige frygt var forsvundet og afmagtens dræbende viljeløshed løsnede grebet om min tankeverden.

Til at starte med tænkte jeg ikke videre over tudsens tilstedeværelse, men hver gang jeg kiggede ned kunne jeg se at den sad helt ubevægelig og kiggede op på mig. Den stirrede uafbrudt på mig med sine store orangerøde øjne, der udstrålede en koncentreret agtpågivenhed overfor min person.

Huden var tør og fyldt med små vorter, hvorfra der piblede et hvidligt sekret frem som lignede væske fra et betændt sår. De kraftige lemmer og den runde mave gav tudsen et kødfuldt udseende, der mindede om det man kunne se hos enhver velnæret og åndedrætsbesværet tyksak her i landet.

Hele tudsens udseende, og dens pludselige fremkomst, overbeviste mig om at den var startet som en kim i helvede, sået af djævlen i jordens indre og groet op igennem brændende kul og hårde sten. Den måtte være et mørkets væsen der var sendt herop for at skræmme livet af mig, fordi jeg i min blodrus havde overfaldet den sovende mand.

En pludselig indskydelse fik mig til at stampe min ene fod hårdt ned i jorden, for at få tudsen til at bevæge sig. Vibrationerne fra trampet fik den til at vralte nogle skridt fremad, hvorefter den satte sig roligt til rette igen. Jeg kiggede ned på den tomme plet hvor tudsen havde siddet og til min forfærdelse lå der en skinnende guldring, der lignede den som manden havde båret.

I et åndeløst sekund bukkede jeg mig ned for at samle ringen op, men i samme øjeblik jeg rørte ved den var det som om at min krop blev ramt af en ulidelig svimmelhed. Jeg mistede balanceevnen og faldt forover, mens det begyndte at sortne for mine øjne og omgivelserne blev omtågede og udflydende.

Lige inden besvimelsens rus ramte min krop nåede jeg at se op. En mand klædt i sort tøj stod og kiggede ned på mig, mens han stak til mig med en stor gren. Jeg forsøgte at skrige, men lydene druknede et sted midt imellem virkelighedens og fantasiens verden, i et surreelt ingenmandsland, hvor lurvede engle og Satans håndlangere hjemsøgte mine drømme.