Medicinjunglen

Medicin der ikke tages, virker ikke
Arbejdsløse og førtidspensionister har ikke altid råd til at købe den medicin, som de har fået ordineret. Apoteker landet over melder om stadig flere kunder, der dropper købet af medicin når de står ved disken.

Samtidig viser en måling foretaget af Megafon, at hver tiende arbejdsløse eller førtidspensionist helt har undladt at tage sin medicin, fordi økonomien ikke er til det. Ydermere er det dokumenteret at i gruppen af mennesker på nedsat kontanthjælp, har over 30 procent undladt at købe medicin, fordi de så ikke havde råd til husleje og mad.

Samme mønster gjorde sig gældende i Københavns Kommunes fattigdomsundersøgelse, hvor cirka hver fjerde fattig oplyste, at vedkommende havde sagt nej tak til lægeordineret medicin, fordi personen manglede pengene.

Det kan være folk med lave indkomster og studerende på SU, der er så økonomisk klemt, at de enten udskyder købet, skærer ned på den daglige medicindosis eller helt undlader at købe deres medicin. Det kan også være mennesker på overførselsindkomst, som ikke kender deres muligheder, eller ikke orker at søge om ekstra tilskud til medicin. Eksempelvis har næsten hver anden (45%) førtidspensionist undladt at tage sin receptpligtige medicin.

For den store gruppe af mennesker med en psykisk sygdom, er det ekstra uheldigt når en dårlig økonomi gør at de undlader at tage deres medicin. Især blandt de psykotiske patienter er det meget alvorligt når de får tilbagefald. Desuden risikerer samfundet en større udgift på længere sigt, når den enkelte patient ikke køber sin medicin, fordi sygdommen ikke behandles så hurtigt og effektivt som det er muligt.

Selv om Danmark har lav økonomisk ulighed, er der en stor og voksende social skævhed i sundhed. Uligheden giver sig blandt andet udtryk i, at borgere med lav indtægt dør tidligere end borgere med høj indtægt. De har også færre år med et godt helbred. Udsatte borgere bruger desuden mere medicin, og de kan have sværere ved at bevare overblikket over deres medicin.

Uligheden i sundheden gælder også på medicinområdet. Forbruget er meget større for folk med kort eller ingen uddannelse. Dette gælder også for psykisk syge og andre borgere på overførselsindkomst, der bruger tre gange så meget medicin som folk i arbejde.

Medicinpriser
En af de største forhindringer for at udsatte borgere tager deres medicin, er apotekernes prissystem, der tildels er politisk bestemt, men samtidig styres af medicinproducenterne, der udbyder de forskellige typer medicin i konkurrence med hinanden.

Dette system er godt nok med til at sikre borgerne en rimelig lav medicinpris, men som en konsekvens af disse regler skifter priserne på medicin hver 14. dag, og der er eksempler på enorme prisforskelle. Patienterne må derfor leve med at det er umuligt at vide, hvilken pris der kommer i den næste 14-dages epriode.

Det skyldes at medicinaltilskuddet kan svinge mellem 0 og 100 procent for den samme patient i løbet af et tilskudsår. De store udsving kan være medvirkende til, at nogen vælger at udskyde eller helt undlade at købe medicn. Desuden er medicin et af de områder i sundhedsvæsenet, hvor der er højst brugerbetaling. I gennemsnit betaler brugeren cirka 44 procent af sine udgifter til medicin selv.

Det er kun industrien, der går ind for det nuværende system med ændringer i priserne på lægemidler hver 14. dag, og det skyldes vel at det giver producenterne økonomiske fordele. Alle andre implicerede, bl.a. lægerne og patienterne, bliver påført en masse ekstraarbejde og udgifter, der med fordel kunne bruges andre steder i vores betrængte sundhedsvæsen.

Skal vi i stedet bevæge os hen imod en mere solidarisk sundhedspolitik, er det nødvendigt med et mere gennemskueligt prissystem. Et system hvor medicinen højst skifter pris 2 til 4 gange om året. Det kunne løse mange af de kvaler patienterne har med ekstremt varierende priser, og sikre at et større antal får den påkrævede medicin.